07.11.2008:: SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PİRİMİ
Çalışmakta olan üyelerimize Önemle Duyurulur.
Halen çalışmakta olan ve yeni işe girecek arkadaşlarımızın;01.10.2008 tarihinden itibaren adlarına Sosyal Güvenlik Destek Pirimi ödenmesine son verilmesi,haklarında İş Kazası ve Meslek Hastalığı pirimi ile Yaşlılık,Malüllük ve Ölüm pirimlerinin yatırılması hususunda Çalıştıkları kurumlara vermeleri gereken dilekçe örneğini Derneğimizden temin edebilirler.
Yönetim Kurulu
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
…………………………………………….
………………………
İş yerinizde ………………………SSK. Sicil numarası ile çalışmaktayım. Aynı zamanda Emekli Sandığından “Ordu Vazife Malulü” olarak emekli maaşı almaktayım.SSK.Primim yürürlükte olan 506 sayılı SSK kanunun 3/II/c maddesi gereğince Sosyal Güvenlik Destek Primi (%30) ne ilave olarak Yaşlılık Malullük ve Ölüm Primi (%20) olarak yatırılmaktadır.
08 Mayıs 2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5754 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanun ve hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun” un 3. maddesinin c bendinde;
(3) Harp malûlleri ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre vazife malûllüğü aylığı bağlanmış malûllerden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar ile 3713 sayılı Kanuna göre aylık bağlanmış malûller ile aynı Kanun kapsamına giren olaylar sebebiyle vazife malûllüğü aylığı alan er ve erbaşların, kamu görevlisi olarak çalışmaları halinde de aylıkları kesilmez. Harp malullerinin aylıklarının kesilmesi halinde dahi harp malullüğü zamları kesilmez.
(4) Aylıkları kesilmeksizin kamu görevlisi olarak çalışanlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar hakkında ise, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden ay başından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır ve bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz.
Aynı kanunun geçici 14. maddesinin c bendinde de;
“c) Harp malulleri ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle mücadele kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık bağlanması hakkında kanuna göre aylıkları hesaplanarak ödenen veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malullüğü aylığı almakta iken; bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla çalışmaya devam edenler ile sonradan bu kanuna tabi çalışmaya başlayacaklar için sosyal güvenlik destek primi uygulamaksızın bu kanunun 5. maddesinin (c) bendi hükümleri uygulanır.”denilmektedir.
bu hükme göre adı geçen kanunun yürürlük tarihi olan 01,10,2008 tarihinden itibaren adıma Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenmesine son verilmesi, hakkımda İş Kazası ve Meslek Hastalığı primi ile Yaşlılık, Malullük ve Ölüm primlerinin yatırılması hususunda;
Gereğini Bilgilerinize arz ederim.
ADI – SOYADI
A D R E S